Proč jíst topinambury a kde je koupíte
Někteří lidé vůbec neví, co to jsou topinambury. S tímto svérázným jménem plodiny se nikdy nesetkali, a to mohou být i lidé v seniorském věku, co se zajímají o produkty zdravé výživy. Nelze se tomu divit, neboť se v naší zemi dlouhá desetiletí pěstovaly brambory, cukrovka, pšenice, ječmen, oves a žito, v posledních letech (bohužel) příliš mnoho řepky, ale s topinambury se běžně na polích nesetkáte. Přitom jsou to velmi dekorativní rostliny, podobné slunečnicím, s jedlými hlízami, jejichž význam je značný.
V čem tkví význam topinamburů
Pokud jsou pěstovány na přirozeným způsobem hnojené půdě, tedy např. chlévskou mrvou, bez použití herbicidních a pesticidních jedů, s dostatkem minerálních prvků, jako je železo, hořčík, zinek, vápník, fosfor či draslík, pak máte doma zásobárnu vitamínu C, provitamínu A a těchto minerálů a stopových prvků v organické, dobře vstřebatelné formě.
Topinambury jsou dále významným zdrojem vlákniny a ta mnoha lidem v jídelníčku chybí, zvláště tomu, kdo konzumuje pravidelně pečivo z bílé mouky (rohlíky, housky, bagety, bulky, žemle, veky atp.) Díky vysokému obsahu vlákniny pomáhají jako prevence před civilizačními chorobami trávicího traktu, krevního oběhu a nervové soustavy a mimo jiné jsou vhodné i pro diabetiky jako součást základního jídelníčku. Mohou se podávat syrové (v zeleninovém salátu) nebo vařené, dušené, pečené, podobně jako se připravují brambory.
Na otázku, kde koupit topinambury diatop.cz, pak obvykle hledáme odpověď v některých specializovaných e-shopech, ale možná se dočkáme doby, kdy se začnou pěstovat na polích a sklízet podobně, jako třeba brambory. Ostatně, topinambury bramborám výrazně konkurovaly již v době pozdní renesance, tehdy se u nás pěstovaly v mnohem širším měřítku a mělo to navíc jednu obrovskou výhodu – jedlé podzemní hlízy přežívají i silné mrazy a tak je možné je sklízet vždy čerstvé i v zimě. Stačí je prostě jenom vykopat ze záhonu.