Neříkejte lepku ne!
Řekla bych, že zdravý životní styl je už spíše hit než cokoliv jiného. Všude na internetu si můžeme najít zdravé recepty něčeho, co bylo dříve „nezdravé“.
Třeba nedávno jsem hledala recept na Quiche, slaný koláč s nivou a kuřecím masem ( úplně boží pochoutka). A hned při první ingredienci by byl problém, mouka. Ale jelikož jsem si něco málo zjistila, tak vím, že mouka jakožto zdroj lepku je pro zdravého člověka důležitý, tak bych to úplně nezařazovala mezi nezdravá jídla. Lepek například napomáhá k správnému fungování střev.
Takže lidé, co odmítají pozřít cokoliv jiného než bezlepkovou stravu, tak si zadělávají na zdravotní problémy. Tedy pokud tohle praktikují dlouhodobě. Jiné je to s krátkodobým půstem. Z vlastní zkušenosti vím, lepek na sebe váže tuky. Měla jsem období, kdy jsem chtěla zhubnout, takže jsem vyřadila skoro veškerý lepek z mého jídelníčku. Vlastně spíše se to týkalo pečiva. Ještě jsem se snažila konzumovat těstoviny, které neobsahují lepek. Mohu potvrdit, že jsem svou váhu zredukovala, ale tělo si samo řeklo o přísun něčeho „nezdravého“. Tedy spíš než lepek by za zmínku stálo to množství „chemikálii“ , tím myslím různé konzervanty, stabilizátory, „éčka“ a spousty barviv. Díky těmto přísadám nám přijdou ony potraviny chutnější. Přitom když si dáme něco tzv. přírodního, tak uděláme daleko lepší rozhodnutí. Poté totiž nemusíme řešit detoxikaci organismu. A víte, kdy byste měli začít s detoxikací?
Opět, tělo samo vám řekne, kdy už je plné všech těch látek, které samo nezvládne vyloučit, když je jimi neustále zásobeno. Poznáme to třeba díky tomu, že se cítíme unavení. Další z častých příznaků je, že máme zažívací potíže. Dost často můžeme být i nemocní a spousty dalších. Takže moje malá skromná rada je: “ Mějte vyvážený jídelníček, klidně i s obsahem lepku, ale méně toxinů do těla“